top of page
  • Foto van schrijveranouschkahendriks

Fotobewerking portret

Natuurlijk moet de basis, de foto zelf, goed zijn. Het licht moet passen bij de stijl en het doel van de foto. Een zacht vrouwelijk portret vraagt om veel en zacht licht met weinig harde schaduwen. Bij een stoer mannelijk portret mogen het licht en de schaduwen harder zijn.


Maar een goede portretfoto is nog zoveel mooier te maken...


Wat doe ik (naast de basisaanpassingen in licht, kleur, contrast en scherpte) aan fotobewerking van een portret?


Zeker in geval van een modellen-shoot voor een portfolio, maar ook bij portretfoto's voor bijvoorbeeld een zakelijke profielfoto werk ik oneffenheden van de huid weg en verzacht ik rimpels (in meer of mindere mate afhankelijk van het doel en de wens van de geportretteerde) Alles draait daarbij om subtiliteit. Als je te rigoureus bewerkt levert dat een onnatuurlijke en vreemde foto op.

Verder leg ik het accent altijd op de ogen, letterlijk de blikvangers. Ik licht ze wat op, zorg dat roodheid verdwijnt en verscherp ze een klein beetje. Mascaravlekjes of een verdwaald wimperhaartje verwijder ik.


Aan het vergroten of verkleinen van gezichtskenmerken doe ik trouwens niet, dat verandert mijns inziens teveel aan het werkelijke karakter van het portret.


Hieronder een voorbeeld (met toestemming van de geportretteerde) onbewerkt en bewerkt.


34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page